Kurs: Behandling av kronisk utmattelsessyndrom
Kurset er godkjent som 8 timers fritt spesialkurs og 8 timers vedlikeholdsaktivitet av Norsk Psykologforening.
Kurset kan også søkes godkjent for leger.
ME/Kronisk utmattelsessyndrom kjennetegnes med ekstrem og til tider invalidiserende tretthet. Anslagsvis 15.000 til 18.000 er rammet av denne lidelsen til enhver tid i Norge. Mange av disse er så alvorlig hemmet at de i lengre perioder er fullstendig avskåret fra yrkesliv og sosiale aktiviteter. Kognitiv atferdsterapi har vist seg å være fruktbart for mange av disse pasientene. Fokus i behandlingen er utfordring av negative tanker knyttet til utmattelse og en gradvis gjenopptagelse av aktiviteter. Behandlingen understreker at tiltakene ikke er en kur for den underliggende sykdommen, men at de er rettet mot symptomestring, økt livskvalitet, egenkontroll og balanse, og forebygging av sekundær depresjon og angst.
Kurset gir en grundig innføring i behandling av ME/kronisk utmattelsessyndrom. Videre vil kurset dekke utmattelse i andre lidelser som MS, HIV, revmatisme, kreftbehandling mm. Disse perspektivene, teknikkene og tiltakene kan ofte være fruktbart også for de som sliter med utmattelse og slitenhet uten å oppfylle noen diagnose. Behandlingens fundament er kognitiv terapi og gradert trening, supplert med prinsipper fra ACT, Mindfulness og SIT. Det foregår også stadig nyvinninger som gir god hjelp, særlig innen metakognitiv terapi.
Dette kurset omfatter:
-Forståelse av mulig årsaker til ME/kronisk utmattelsessyndrom.
-Diskusjoner om vansker med å fastslå årsaker.
-Relevante opprettholdende faktorer i utmattelse.
-Gradert trening som rehabilitering til fysiologisk balanse.
-Håndtering av negative tanker rundt lidelsen og bedring.
-Behandling av vanlige sekundær plager som bekymring, grubling, smerte og søvnvansker.
-Aktiv problemløsning i forhold til retur til skole og arbeid.
-Tilrettelegging for et aktivt samarbeid med familie og pårørende.
Etter fullført kurs vil deltakerne være i stand til å:
-Utøve behandling av kognitiv terapi for ME/kronisk utmattelsessyndrom for barn, unge og voksne.
-Ha samtaler og veiledning med pårørende til pasienter med disse plagene.
-Lære bort prinsippene i behandlingen til andre behandlere.
Litteratur:
Berge, T. & Dehli, L. (2009). Kognitiv terapi ved kronisk utmattelsessyndrom/ME. Tidsskrift for Norsk Psykologforening. 9, 828-836.
Berge, T., Dehli, L. & Fjerstad, E.(2014). Energityvene – utmattelse i sykdom og hverdag. Aschehoug.
Kursholder, Lars Dehli, er klinisk psykolog med lang erfaring i behandling av ulike former for utmattelse. Han har sammen med Torkil Berge publisert en artikkel om kognitiv behandling av kronisk utmattelsessyndrom/ME i Tidsskriftet for Norsk Psykologforening. Artikkelen var utformet både som en selvhjelpsartikkel og manual for behandlere. Pasienten ”Torbjørn” var medforfatter og skrev om sine erfaringer med lidelsen. De mange tilbakemeldingene på artikkelen viser at den har vært nyttig både for behandlere, pasienter og pårørende. Artikkelen vant Bjørn Christiansens Minnepris i 2010 for beste psykologiske fagartikkel i Norge. Våren 2014 ga Berge, Dehli og Elin Fjerstad ut boken «Energityvene – utmattelse i sykdom og hverdag» på Aschehoug. Boken tar for seg utmattelse innen somatiske og psykiske lidelser, samt teknikker og behandling av utmattelse som en del av normalspekteret.
Førstkommende kurs: fredag 26. august, 2016.
Fredag 26. august, 2016.
Kurslokale: Sagene Samfunnshus i Oslo.
Kursavgift: 4.500,- inkluderer bevertning, lunsj og kurslitteratur (bla boka "Energityvene")
Antall: 15 deltakere.
Påmelding til: mementostudier@gmail.com